edényes | TARTALOM | Éder Xavér Ferenc (Selmecbánya, 1727Besztercebánya, 1773) |
négyszögletű, díszes vászonkendő, amelynek két-két átellenes sarkát a ráhelyezett cseréptányér, szilke vagy tál fölött összekötik, majd kézbe fogva szállítják. Mérete vidékenként változik, rendszerint 50×50 és 80×80 cm közötti méretek használatosak. Maguk a parasztasszonyok szőtték és díszítették. A díszes edényhordó kendőt akkor használták, amikor lakodalomba, keresztelőbe vittek kalácsot, sült húst stb. Állandó eszköze volt a → gyermekágyas asszony számára ebédet hordó nőknek (komatál, paszita, radina, → komatálküldés). Egyik kezükben a levesesfazekat tartó → kasornyát, másikban az edényhordó kendőt vitték. Díszes, „sátoros” kendőben vitte ki az ebédet a mezőn dolgozó családtagoknak a fiatalasszony. Férfiak kevésbé díszes, az edényhordó kendőhöz hasonló asztalkendőkbe kötik elemózsiájukat és botra, szerszámnyélre akasztva viszik magukkal. Ezt Erdély több vidékén merendés ruha, merindárica néven ismerik. Az edényhordó kendő az utóbbi évszázad folyamán elsősorban a Felföldön, az Alföld É-i felében és Erdélyben volt használatos. A Dunántúl és a Kisalföld népe általában nem használta. Elnevezése változatos, a Mátra és a Bükk környékén poszrikos kendő, a Sajótól keletre és az É-Tiszántúlon → komakendő, szórványosan a szervéta, szalvéta, kenyérruha, ebédhordó kendő név is előfordul. Az edényhordó kendő közeli szlovák és kárpát-ukrán területeken is használatos. Mediterrán területeken Portugáliában éppúgy, mint a Balkánon az edényhordó kendőbe kötött ételt fejükön szállítják a nők. Irod. Gunda Béla: Ludový transport v Žakarowciach (Slovenský Národopis, III. Bratislava, 1955); Dias, Jorge: Wie die Männer in Portugal Lasten tragen (Műveltség és Hagyomány, 1971).