agyag

a fazekasság alapanyaga. A fazekasság szempontjából képlékenysége, formálhatósága és az a tulajdonsága, hogy égetéssel a benne levő nedvesség eltávolítható, ezáltal véglegesen megszilárdítható, alapvető fontosságú. A képlékeny agyagot kövérnek, zsírosnak is szokták mondani a fazekasok, a kevésbé képlékenyt soványnak. Ez utóbbi tulajdonsága attól függ, mennyi homokot tartalmaz, ezért a szükségletnek megfelelően soványíthatják homokkal a kövér agyagot. Az agyag tűzálló volta attól függ, hogy mennyi ásványi szennyeződést tartalmaz. Ha 1600 °C fölött égetik és nem olvad meg, tűzállósága kifogástalan. (→ még: tűzálló agyag, → fazék) – Irod. Matyasovszky Jakab – Petrik Lajos: Az agyag-, üveg-, cement- és ásványfestékiparban szolgáló magyarországi nyersanyagok részletes katalógusa (Bp., 1885); Wartha Vince: Az agyagművesség (I–II., Bp., 1905).