saláta

változatos alapanyagokból, többféle módon készíthető hideg étel. Az ételforma étrendi szerepe a regionális táplálkozási hagyományokban eltérő. Nálunk a saláta falusi és városi konyhán egyaránt egy főétel kiegészítője. Ebben a formában a parasztkonyhán fontos volt a savanyú káposzta és a kovászos uborka. Ezek a legszegényebb rétegeknél előfordultak szükségből önálló ételként. Ugyanők ettek nyers hagymát, nyers uborkát, tarlórépát (csak kenyérrel) nehéz mezei munkában is. A nyers és főtt főzeléknövényekből olajosan vagy savanyúan készített saláta környezetünkben osztrák–D-német területen és a Balkánon a hagyományos paraszti táplálkozás gyakori önálló étele. Többtagú ételsor külön fogásaként, ill. a (nem szegényes) étkezés egyetlen ételeként régóta rendszeresen szerepel. Saláta étel hasonló módon nálunk a Ny-dunántúli határsávban szokásos.