seprés | TARTALOM | Seprődi János (Kibéd, 1874Kolozsvár, 1923) |
1. seprőből préselt (→ seprőprés) vagy kizsákolt bor. Ez utóbbi úgy készül, hogy a seprőt sűrű szövésű zsákba töltik, a zsák nyílását összekötve szegre akasztják. Alája edényt tesznek, amelybe a tiszta bor kicsöpög. A seprőbort szokás más borral összekeverni, de külön is fogyasztják. Csaknem azonos minőségű az eredeti színborral. Sopron vidékén lőre a neve. 2. Seprőre öntött vízből, esetleg cukor hozzáadásával erjesztett ital. Igen silány minőségű (→ borseprő). Irod. Maár Gizella: A soproni szőlőművelés és szókincse (Bp., 1943); Paládi-Kovács Attila: Paraszti bortermelés néhány abaúji faluban (Debrecen, 1967).