torombakötéses oromzat | TARTALOM | torziós dörzsölő |
édes krémmel töltött tésztafajta. Századunk második negyedétől lakodalmi süteményként honosodott meg a parasztság körében. Az új divat kezdetén palóc lakodalmakban kalácstésztából sült, szilvalekvárral töltött, almával díszített torta szerepelt. A DunaTisza közén jellegzetes, korai házi készítmény egy kizárólag pirított cukorból, hozzá való cserépedény segítségével formált grillázstorta. A moldvai magyarok román kölcsönszóval jelölt turta tésztája nyílt tűzhelyen, hamuban sült → lepénykenyér. A hazai 1416. sz.-i latin nyelvű oklevelekben, urbáriumokban jobbágyszolgáltatásként rögzített, torta szóval jelölt tészta általában → kalács. Irod. Palotay Gertrúd: Lakodalmi torták Boldogon (Népr. Ért., 1929).