Tók (Lophoceros Hempr. et Ehrenb.)

A szarvascsőrű-madarak legkisebb fajait ebbe az eléggé terjedelmes nemzetségbe foglaljuk össze. Szarvascsőrű-madarakhoz képest csőrük kicsiny, noha még mindig igen nagy, felül és alul hajlott, szélein többé-kevésbbé fogazott és éles ormóján kissé kiemelkedő, oldalt is laposan barázdált, de szarukinövés nélkül való, lábuk rövid és gyenge; szárnyuk, amelyben a negyedik és ötödik evező a leghosszabb, középhosszú; gyengén kerekített farkuk elég hosszú.

A tók abban a tekintetben hasonlít a mi varjúinkhoz, hogy kíváncsi és szemes teremtés. Bármi történik, az eseményt kiabálva közlik az erdő lakóival. Még sokkal inkább felizgatja őket valamely veszélyes állat megjelenése, pl. kígyó vagy ragadozó állat. Ők azok, amelyek reájuk vágnak, mint varjaink a buhura, a lopakodó leopárdot más állatoknak elárulják, belekontárkodnak a kémmadár mesterségébe és a tőlük fölfedezett kígyót vagy minden más feltünő teremtést a többi madárnak jelentik.

A tók (Lophoceros erythrorhynchus Tem.)

Tók (

Tók (Lophoceros erythrorhynchus Temm.).

Afrika legnagyobb részében honos. A család legkisebb fajainak egyike és könnyen fölismerhető. Fejének egész közepe sötétbarna, fültájéka barnás, a nyakoldalain húzódó széles sáv feketebarna, a nyak és fejtető között húzódó sáv fehér, éppúgy a nyak többi része és az alsó test; felső oldala feketebarna, a kis váll- és szárnyfedőtollak nagy, ékalakú, fehér végfoltokkal rajzoltak.

A madár a nevét hangjától kapta, mert utóbbi egyetlen jóhangzású kiáltásból áll, amelyet azonban igen gyakran és szaporán egymásután ismétel, úgyhogy az egész percekig tarthat.

A buzogánycsőrű szarvasvarjú (Ceratogymna atrata Tem.)

Nagy, magas, kissé hajlott, magas függelékkel ellátott csőr, csupasz toroklebenyek és legnagyobbrészt csupasz fejoldalak, továbbá kerekített fark jellemzik a Nyugat-Afrikában élő Ceratogymna Bonap. nemzetség két faját. Ezek közül a buzogánycsőrű szarvasvarjú csőrfüggeléke orsóalakú, mintegy duzzadat és elől keskeny, ferde élbe fut. A madár bronz- és acélfényű fekete, csak a külső farktollak fehérhegyűek. Fejének csupasz részei kobaltkékek. Csőre szürkefekete, szeme piros.