2. alcsalád: Kúszóbanka-formák (Irrisorinae)

Az alcsalád három nemzetségébe tizenkét faj tartozik; termetük karcsú, csőrük hosszú, lábuk és szárnyuk rövid, farkuk hosszú. A csőr enyhén hajlott, ormán tarajos, oldalt összenyomott; erős lábuk rövidebb mint a középső ujj, az ujjak hosszú, erősen hajlott karmokkal fegyverzettek; fejükön nem viselnek tollbóbitát; kerekített szárnyukban a negyedik és ötödik evező a leghosszabb; a fark széles és lépcsőzetes. Sötét tollazatuk többé-kevésbbé zöld-, kék- vagy bíbor-fémfényű. Az alcsalád tagjai csak Afrikában laknak.

A piroscsőrű kúszóbanka (Irrisor erythrorhyncus Lath.)

Piroscsőrű kúszóbanka (

Piroscsőrű kúszóbanka (Irrisor erythrorhynchus Lath.).

Az általam ismert fajok közül ez a legvonzóbb, amely három más fajjal együtt az Irrisor Less. nemzetségbe tartozik. Főszíne szép fémes csillogású kék, amely majd sötétzöldben, majd bíborban fénylik; a három első evező belső zászlóján egy-egy fehér folt van, a többi hat evezőn pedig kettő-kettő, egyik a külső, a másik mélyebben a belső zászlón; a három első farktoll hasonlóan rajzolt: ezeken is a csúcshoz közel fehér keresztfoltok vannak. Szeme barna, csőre és lábai korálpirosak.

Gurney azt találta, hogy madarunk különösen poloskákat eszik. Monteiro szerint tápláléka hernyók és kis bogarak; megfigyeltem, hogy időnként majdnem kizárólag hangyákkal, kivált szárnyas hangyákkal táplálkozik. Eledelétől szerfölött kellemetlen szagot kap, de időnkénti tápláléka szerint, nagyon különböző szagú. Rendesen hangyaszaga van, de éppen nem ritkán, mint a búbosbanka, ganéj- és némelykor meg förtelmes pézsmaszagú. Egybehangzóan írják, hogy ez a madár odvas fákban fészkel.