8. Álcás pálmasodrók (Paguma Gray)

Ez a valódi pálmasodrókkal közeli rokonságban álló, bár azoktól úgy külsőleg, mint koponya és fogazat tekintetében elütő nem, délkeletázsiai alakokat foglal magában.

Az álcás pálmasodró (Paguma larvata Temminck)

Álcás pálmasodró (

Álcás pálmasodró (Paguma larvata Temm.).

Valamivel nagyobb, mint a valódi pálmasodrók. Tömött bundája fején legtöbbször fekete, arcán, állán, torkán és nyakán szürkés. Testének felső oldala sárgásszürke. Csupasz orrahegyétől homlokán át fehér sáv fut feje hátsó részére, egy másik a szeme alatt, egy harmadik pedig a szemén át húzódik hátrafelé. Füle, farka hegye és lába feketék. Az egyes szőrök töve sötétszürke, felső része szinte fekete, hegye fehéres, alatta sötét gyűrű húzódik. Akárcsak a csoport többi tagjánál, itt is gyakori a színbeli eltérés.

Az álcás pálmasodró hazája déli és középső Kína, Tonking és Formóza, valamint Hainan-szigete, bár ott sem túl gyakori. A kínaiak ju-min-mao néven ismerik, ami annyi, mint drágakőarcú macska, de az utazó természetvizsgáló csak ritkán kaphat tőlük egy-egy elhullott, vagy élő példányt. Swinhoe azt állítja, hogy az álcás pálmasodró a fákon él és nagyon jó kúszó. „Volt egy ilyen pálmasodróm, – mondja – melyet több hónapig láncra kötve tartottam a verandámon. Jobban szerette a főtthúst, mint a nyerset, úgy látszott nem túl sokra értékeli a tyúktojást, sem a kis madarakat. Egy kitömött kígyó rögtön felkeltette az állat figyelmét, egyetlen ugrással rávetette magát, megragadta és megrázta. Mikor egy rákot vetettem eléje, megszaglászta és megtörülte az orrát, mint a kutyák szokták, ha dögöt szagoltak, de nem ette meg. Szabadoneresztve felmászott az ajtókra, székekre, asztalokra, mindig elülső lábával kapaszkodva és a másikkal utána húzta testét. Ameddig lánca engedte, előre-hátra szaladgált, hirtelen két hátulsó lábára állt és éles kiáltást hallatott. Az arrajáró kutyákat kellő távolságban tudta magától tartani, mert utánuk kapott. Nappal aludt, az éjszaka nagyrészét viszont átvirrasztotta A hőség módfölött bántotta, állandó lihegésre késztette.