10. Mampalonok (Cynogale Gray)

Általában a pálmasodrók rokonságába soroznak még egy különös alakú, nehézkés ragadozót, a vidrára emlékeztető formájú mampalont, Cynogale bennetti Gray – mely nemzetségének eddig egyetlen képviselője.

A mampalon (Cynogale bennetti Gray)

Mampalon (

Mampalon (Cynogale bennetti Gray).

E figyelemreméltó állat teste zömök és vaskos, feje hosszú, orra meglehetősen hegyes. Lábai és farka nagyon rövidek, talpa csupasz; 5, félig összenőtt lábujján erősen görbült karmokat visel. Feltűnő az erős, hosszú, sárgásfehér sörtéből alkotott szakáll, mely mögött és fölött vékonyabb, barna sörték állanak, arcán pedig két fehéres kemény szőrökből alkotott sertecsomó van. A 40 fogból álló fogazat éppúgy hasonlít a mindenevők, mint a húsevők fogazatára. Bundája sárgásbarna, a finom szőrök közepén sárgásfehérek, vagy feketék, hasoldalán néhány hosszú szál fehér hegyű. Torka és alsó ajka feketebarna. Lábai sötétebbek, szeme barna, álla és egy folt a szemek fölött sárgásfehér, orra fekete. Erősen kerekített fülét kívül gyéren álló, fekete szőrözet takarja. Testének hossza 60–65 cm, farkáé 15 cm.

A mampalon a Maláji-félszigeten, Szumatrán és Borneón, vizek mentén él. Elég ügyesen felmászik a ferdén álló fatörzsekre is és ide-oda mászkál az ágak közt. Éjjeli életmódot folytat és halakat, madarakat és gyümölcsöt eszik.