Csőricse (Spreo Less.)

Az afrikai seregélyek több nemzetségét oly gyönyörű ércfényű tollazat ékesíti, hogy ezeket a pompás madarakat már régóta a „ragyogóseregély” névvel illették. Még ezek közül is a legpompásabb a csöricse nemzetségnek (Spreo, Notaugaesj Dél- és Kelet-Afrikában elterjedt nyolc faja. Jellemző, hogy farkuk rövidebb a szárnynál és sohasem erősen lépcsőzetes; csűdjük hosszabb a középső ujjnál.

A pompás csőricse (Spreo superbus Rüpp.)

Pompás csőricse (

Pompás csőricse (Spreo superbus Rüpp.).

Feje búbja és tarkója fekete, némi aranyos fénnyel, felső teste acélzöld, torka, nyaka eleje és begye kékeszöld, egyéb hasioldala egyébként szép fahéjbarna s ezt a színt a sötét felső melltől keskeny fehér harántpánt választja el. Alsó szárnyfedői és alsó farkfedői fehérek, felső szárnyfedői kerek foltokkal ékesítettek, melyek két harántsávot alkotnak. Szeme halványsárga, csőre és lábai feketék.

Ennek a gyönyörű madárnak a hazája, amennyire eddig tudjuk, Kelet-Afrika, Abesszíniától a Njasszáig. Életmódjában alig különbözik északibb rokonától, az aranyoshasú csőricsétől (Spreo pulcher St. Müller), melynek alsó szárnyfedői vörösesbarnák. Mindkét faj csordamadár, amennyiben lehetőleg a legelő gulyát és juhnyájakat követik nyomon vagy legalább is ott tartózkodnak, ahol azok legeltek.

Heuglin szerint az aranyoshasú csőricse tojásai világos zöldeskék vagy gáliczöld alapszínűek. A nagy számban lévő foltok kékesszürkék, ibolyásbarnák és rozsdabarnák s gyakran a tompa vége felé sűrűsödnek.