Pikkelyes csőricse (Cinnyricinclus Less.)

Két egymáshoz nagyon hasonló faj alkotja a pikkelyes csőricse (Cinnyricinclus, Lamprotornis, Pholidauges) nemzetséget.

A pikkelyes csőricse (Cinnyricinclus leurcogaster Gm.)

Csőre kecses, kissé hajlott, hegye felé oldalt összenyomott, lába meglehetős gyenge, ujjai hosszúak, szárnya aránylag rövid, különösen első evezője rövid lándzsaszerű, farka középhosszú, tollazata pikkelyes. Még egy fajtársa van, amellyel együtt alkotják a Cinnyricinclus Less. (Lamprotornis, Pholidauges) nemzetséget. Egész felső része, a nyak a mellig bíborkék, csodás ibolyás ragyogással, melle, hasa és alsó farkfedőtollai ellenben fehérek, evezői feketésbarnák, külső szélük ibolyaszínű. A tollazat sötét részei bizonyosfokú szög alatt nézve, vörösrézfényűen csillognak. Szeme sárga, csőre és lába fekete.

Nyugat- és Észak-Afrikában és Nyugat-Arábia egy részén fordul elő. Röptében csodálatos színjátékban pompázik remek kékszínű háti oldala a ráeső napsugárban. Ha először látjuk repülés közben, akkor nem is tudjuk fölismerni igazi színét. Háti oldala tulajdonképpeni kék szín helyett vörösrézszínűnek látszik némi ibolyásfényű árnyalattal.

Stark a másik fajnak, a Dél- és Kelet-Afrikában honos Cinnyricinclus verreauxi Finsch-et Hartl.-nak a fészkét faodvakban és bajszos madarak fészekodvaiban találta.