Előző: Vízirendőrök

Felkészülés az útra

Egy rutinos túravezető a felvilágosult abszolutizmus szellemében tereli nyáját: meghallgat minden véleményt, aztán úgy cselexik, ahogyan már régen eldöntötte. Tapasztalataim szerint a túraszervezés egyébként is mindig egyedül az ő nyakába szakad, ami nem feltétlenül baj, mert gyakran többet ér egy nem túl jó döntés, mint két brilliáns, de ellentétes. A szervezkedés esetleg már hónapokkal az indulás előtt megkezdődik. A túra jellegétől függően ez különböző tevékenységeket jelenthet: legénység gyakorlatoztatása, szülők meggyőzése, utazás és szállítás mexervezése, csónakbérlés, felszerelés összegyűjtése , stb.

Túravezetni felelősségteljes dolog. Sajnos, nem tudom, hogy ez jogilag mit jelent. (A Vízitúravezető-képzés szabályzatában szerepel: "jelen szabályzat betartása kötelező", de nem derül ki, hogy kik számára.)

Amikor Tiszaújvárosban (alias Leninváros) elkezdett velünk kekeckedni a vízirendőr, és a túravezető iránt érdeklődött, közöltem vele, hogy itt futottunk össze (7 darab MALÉV SC feliratú keelboattal), nahát, milyen kicsi a világ, hogy mind osztálytársak vagyunk. Következő: A legénység


Tippek vízitúrázóknak - Umann Kornél