Előző: Egészség

Tisztaság

Tisztálkodás

Egy "igazi" vízitúrán csak ritkán adódik lehetőség, hogy civilizált módon mosakodjunk. Éppen ezért keressük az ilyen alkalmakat. (Pl. ha messzi vizeken magyar hajóval találkozol, bizonyára szívesen beengednek a zuhanyozóba.)

Ha elviselhető hőmérsékletű és tisztaságú a folyóvíz, mosakodhatunk abban (állóvízben inkább ne). Közben nyugtatgassuk a biolelkiismeretünket, hogy az otthoni fürdőkádunkból is előbb-utóbb idefolyna a szappanos lé, nagyjából tisztítás nélkül. Esetleg azzal is áltathatjuk magunkat, hogy nem szennyezzük annyira a környezetet a gyártó által umweltfreundlich-nak hazudott szerrel.

Ha bőviben vagyunk az ivóvíznek, egy locsolókanna - és egy társunk - segítségével zuhanyozhatunk. (A túra esetleges egyedüli nőnemű résztvevője, ha szégyellős, azt kockáztatja, hogy a fejére dől a víz fele, mint ahogy az egy bizonyos mentőorvos kisasszonnyal megesett.) {Remekül használható e célra a Magyar Honvédségben rendszeresített 65 mintájú vegyvédelmi mentesítő felszerelés, ugyanis pedálos zuhany készíthető belőle. Nyugodt szívvel lopjuk el a hadseregtől, másra úgysem lehet használni. (*Puding*)} (Még egy zuhanyozó-ötlet: összehajtható vizeskanna.) Ha pedig a tűzifa is rengeteg, meleg vízben lehet mosdani. Egy ember 10 liter vízzel kényelmesen letusolhat.

A nagy műanyag hordókat használhatjuk arra, hogy a szükséges fürdővízmennyiséget a helyszínre szállítsuk. Aztán reggel lehet szárazra törölni.

Folyóparton előfordulhat, hogy kátrányba lépünk, és a csónak is beszennyeződhet a vízen úszó kátrányfolttól. Ezt sebbenzinnel lehet eltávolítani.

Mosás

Némi konverzióval hasznosíthatók a tisztálkodásról leírtak.

Legyen nálunk legalább 1 nagy műanyag lavór. Ha lehet, hideg vízben is használható mosószert vigyünk.

Azért is jó, ha van a csónakon (leginkább katamaránon) árboc, mert kitűnően lehet teregetni az e célból hozzákötözött madzagokra. Ilyenkor úgy néz ki a járgány, mint egy kirándulóhajó, csak a színes zászlókat bugyik, zoknik és pólovak helyettesítik.

Ne mindenki egyszerre csináljon nagymosást, mert összeveszhetünk a ruhaszárítókötél-kapacitáson.

Mosogatás

Némi konverzióval hasznosíthatók a tisztálkodásról leírtak.

A fémből vagy üvegből készült edények, evőeszközök száraz homokkal teljesen zsírtalaníthatók, így spórolhatunk a mosogatószerrel, és a környezetet sem szennyezzük annyira. Fa és műanyag tárgyaknál ez nem megy, és könnyebben karcolódnak is.

{Szerintem a nedves homokkal jobban lehet nagyobb dzsuvákat letisztítani. Bár az igaz, hogy ennek csekély a zsírtalanító hatása. (*Döme*)}

Érdemes a bográcsok, lábasok aljáról eltávolítani a kormot (ez is történhet homokkal), vagy jól el kell csomagolni őket, különben minden olyan lesz, amihez hozzáérnek. Következő: Egészségügyi felszerelés


Tippek vízitúrázóknak - Umann Kornél