Előző: Vizeink tisztasága

További tippek

Dokumentáció

Fényképezés

Én teljesen automata fényképezőgépet használok: pl. megmondhatom neki, hogy lopózzon Puding mögé, billentse fenékbe, és fotózza le a bamba pofáját, amit utána vág. Általában minden képem sikerül, de ez nem az én dicsőségem, hanem a masináé. Persze a naplementét nem tudom megörökíteni, de arra ott van Puding.

Fotóművészeknek:

{Néhány dolgot nem árt észben tartani vízenfotózás közben. Ha nincs gépünkön fénymérő, csak saccoljuk a fényviszonyokat, ne feledjük, hogy az egész kint tartózkodás következtében szemünk hozzászokik a verőfényhez, nem úgy a kamera sötétjében qksoló film, ne exponáljuk túl a filmet. Ha fénymérőnk átlagot számol a képre, vegyük számításba, hogy a nagy vízfelület tükrözi a Nap, valamint az égbolt fényét, ebből kifolyólag a lényegi dolgok alulexponálódhatnak. Szerencsénk van, ha ún. spot mérés funkcióval ellátott kamerával bírunk, ekkor a fénymérést a bennünket érdeklő objektumra mérjük (topless gépház).

A profi, aki természetesen fekete-fehér filmet használ, a parti növényzet fotózásakor ne felejtse el feltenni a halványzöld színszűrőt, a helyes színarány visszaadása érdekében. Általában javasolható uv szűrő használata (ez ráadásul az objektívot is védi).

Viselkedjünk mértéktartóan, és csak ritkán áztassuk vízbe a kamerát.(*Puding*)}

Túranapló

Vezess túranaplót (dátum, fkm, esemény). Egyrészt jó lesz majd az unokáknak mutogatni (a fényképekkel együtt), másrészt bővítheted a kiegészítések listáját jelen mű végén.

Mi ezeket szoktuk megörökíteni:

Igyekezzünk minden nap este megírni az aznap történteket, mert nagyon nehéz behozni a lemaradást. Több kéz többet ír, szóval nem baj, ha nem csak egy krónikás van. Érdekes dolog szeptemberben a töredékekből és az ellentmondó leírásokból kihámozni, hol is jártunk tulajdonképpen. Következő: Csónakszállítás


Tippek vízitúrázóknak - Umann Kornél