mogyoró (lat. Corylus) | TARTALOM | mohar |
A → korsósok Mohácson kizárólag → fekete kerámiát készítettek: korsókat, kantákat nagy menyiségben. A „Korsós és Fazekas” céh 1718-ban alakult, később szétvált. Nemcsak a hazai piacot látták el ezekkel a keresett víztároló edényekkel, hanem a Balkán félszigetet is. Mohácson hajóra rakták az árut és vízi úton juttatták el távoli vidékekre. Évente mintegy 30000 edényt szállítottak, főleg az ún. → török korsókat. A mázas edények (→ ólommáz) készítésével az általánosan fazekas szóval jelölt mesterek foglalkoztak. Főleg tálakat és tányérokat készítettek sötét és fehér alapszínekkel. (→ sárközi kerámia) Irod. Szepes Lajos: A mohácsi fazekas és korsós mesterség (Népr. Közl., 1959); Sarosácz György: Mohácsi kerámia és története (Pécs, 1972).