1. alcsalád: Vízi jégmadár-formák (Alcedininae)


FEJEZETEK

Az alcsalád fő jellemvonásai a hosszú, egyenes és keskeny, ormán egyenesvonalú, oldalt nagyon összenyomott csőr és a mindig igen síma, testhezálló, zsíros tollazat. Mindegyik faj vizek közelében telepszik meg és ezek mentében a magas hegyvidékre is fölnyomulnak, mindaddig, ameddig a vizekben halak is vannak. A vízmentében aztán egészen a tengerpartig is lekerülnek. mint valamennyi halászféle, úgy ezek is csendes, mogorva, irígy teremtések, amelyek a fajbelieikkel, vagy más madarakkal való közlekedést lehetőleg kerülik és minden élőlényben mesterségük zavaróját látják.

Képességeik nagyon sajátszerűek: járni alig tudnak, a repülésben szintén ügyetlenek és a vízben is csak bizonyos fokig otthonosak, nagyon furcsán buknak, de keveset úszni is tudnak. Valamely alkalmasságon nyugodtan és csendesen a víz fölött ülve, vagy halászó csérek és sirályok módjára ide-oda imbolyogva lesnek a vízbe, préda láttára hirtelenül többé-kevésbbé nagy erővel csapnak rája, úgyhogy a víz felszíne alatt rövid időre el is tűnnek, azután erős szárnycsapásokkal ismét feljönnek és a régi, vagy ahhoz hasonló helyre térnek vissza és megvárják, míg az elfogott hal megfullad; halálát még azzal is elősegítik, hogy fejét valami ághoz verdesik. Végül azután elnyelik, fejjel előre, teljes egészben.

Az ember háztartásának a jégmadarak nem sok hasznot hoznak, de viszont nem is okoznak nagy károkat. Ott, ahol sok a hal, ott táplálékszükségletük nem igen számít. Igazán kártékony csak a nálunk honos faj szokott lenni.