4. család: Erszényes borzpatkány-félék (Peramelidae)


FEJEZETEK

A laikus is bizonyára könnyen meg tudja különböztetni ennek a családnak különféle tagjait: az erszényesnyulakat, a bandikutféléket és a kétujjú erszényes borzpatkányokat. Tetemesen meghosszabbodott hátsólábaik, és különféleképpen kialakult lábujjak mindenkinek feltűnnek. Kezül 5 ujja közül csak 2–3 középső van erősen kifejlődve; szabadon álló és sarlós karmokkal van felfegyverezve. A második és harmadik ujj a hátsó lábon majdnem egészen össze van nőve, a hüvelykujj csökevényes, vagy hiányzik, a negyedik ujj ellenben igen hosszú. Törzsük nagyjában tömzsi. Fejük orrtájéka rendkívül hegyes, farkuk rendesen igen röviden és gyéren szőrös, csak kivételesen hosszú és bozontos. Fülük többnyire közepes, de egyes fajoknál feltűnő nagy. A nőstény erszénye hátrafelé nyílik. A fogazat felül 4–5. alul 3 metszőfogból, 1 szemfogból, 3 elő- és 4 utózápfogból áll, mindegyik állkapocsban.

Thomas szerint ez a család teljesen önálló csapáson fejlődött, és élesen határolt, legfeljebb a ragadozó erszényesekkel hozható rokonságba, de ezektől is sok tekintetben eltér. Tekintve a szindaktiliát, vagyis az ujjak összenövését (a 3. és 4. ujj) közönségesen az erszényesek két nagy rendje, a húsevő sokfogú erszényesek (Polyprotodontia) és a növényevő Diprotodontia-k közé ékelik őket, s ennek az eljárásnak helyessége mellett szól azoknak mindenevő természete. Ám, hogyha egész testalkatuknak sajátságait tekintjük, melyek a sokfogú erszényesekére emlékeztetnek, s ha egyúttal a láb- és kéztőcsontjaikra is tekintettel vagyunk, amelyek valamennyien inkább az erszényes ragadozókat (Dasyuridae) juttatják eszünkbe, mint a kúszóerszényeseket, (Phalengeridae) akkor ezt a nézetünket valószínűleg meg kell változtatnunk, s inkább azt kell feltételeznünk, hogy az ujjak összenövése a kétfogú erszényesek hasonló sajátságától teljesen függetlenül jött létre.

Fogazatuk fejlődése azt a benyomást kelti, mintha ezek az állatok a rovarevőket a mindenevők csoportjával kapcsolnák össze, A fiatal korukban ugyanis a valódi rovarevők fogazatát árulják el igen hegyes és cikcakkos körvonalú fogaikkal, kifejlődött korukban azonban a fogak már tompák, az idősebb példányokon, mintha símára volnának csiszolva, fogkoronáik részben teljesen eltűnnek, s csak gyökereik maradnak meg. Ilyen körülmények között a bandikut-félékben az erszényes ragadozók törzsének egyik oldalsó hajtását pillantjuk meg, amely nincsen közelebbi rokonságban a kevésfogú erszényesekkel (Diprotodontia).

Az erszényes borzpatkányok hazája Ausztrália és Új-guinea. Itt a földbe vájt üregekben élnek, ahová a legkisebb veszély alkalmával menekülnek. Hellyel-közzel telepítvények és emberi lakhelyek közelében is megtaláljuk őket. A legtöbb fajuk társaséletet folytat és éjjeli életet él. Gyorsan mozognak, de járásuk furcsa, mert rövidebb-hosszabb szökdécselésekből áll. Növényi táplálékon élnek, többnyire nedvdús gyökerekből és gumókból. de ezek mellett nem vetik meg a magvakat, a rovarokat és a férgeket.

Valamennyi ebbe a családba tartozó állat ártalmatlan, jóindulatú, és békés természetű, de a mellett félénk és hamarosan menekül. A szabadban minden veszélytől megijed és az embereket félve kerüli. A fogságban ellenállás nélkül törődik bele sorsába, hamarosan megszelídül és bizalmassá válik.

Ez a család három nemet foglal magában, amelyeket az idetartozó fajok, koponyájában megnyilvánuló különbségeitől eltekintve a következőképpen választhatunk szét:

Az elülső végtagokon a második, harmadik és negyedik ujj nagy és működésre képes; az első és ötödik ujj szintén megvan, de kicsi és karmokat nem visel.

A hátsó hüvelykujj hiányzik; rendkívül nagy fülekkel, farka felfelé irányított kefesörtével.

Peragale. Erszényes nyúlak.

A hátsó hüvelykujj megvan, de karmokat nem visel. Fülei középhosszúságúak vagy rövidek; farka kefesörte nélkül.

Perameles. Bandikutok.

Az elülső végtagokon csak a második és harmadik ujj képes működésre, a negyedik csökevényes, az első és ötödik ujj egészen hiányzik.

A hátsó hüvelykujj hiányzik; fülei nagyok; farka gyenge kefesörtével.

Choeropus. Erszényes borzcickányok.